Vanliga mönster

En person som utövar våld följer ofta vissa mönster. Ett sätt att upptäcka dessa är att vara uppmärksam på tidiga tecken.

 

Kvinnosyn

Det är vanligt att våldsförövare har en nedvärderande kvinnosyn, i allmänhet pratar illa om kvinnor eller kommenterar deras klädsel och kroppar.

 

Svartsjuka

En intensiv och överdriven svartsjuka är ofta en varningssignal. Om du måste redovisa var du har varit, vem du har träffat och varför i detalj tyder detta på ett kontrollbehov.

 

Isolering

Isolering av den våldsutsatta kan ske på olika vis, till exempel genom att våldsförövaren insisterar på att skjutsa den våldsutsatta till och från skolan eller jobbet. Våldsförövaren vill inte att den våldsutsatta ska träffa vänner, familj eller släkt och kanske även pratar illa och nedsättande om den våldsutsattas omgivning. Att isolera en annan människa handlar oftast om att nå full kontroll över personen. Till slut har den våldsutsatta bara en känslomässig kontakt kvar – sin våldsförövare.

 

Materiellt våld

Om våldsförövaren slår i dörrar och väggar, eller slår sönder andra föremål, är det ofta ett sätt att skrämmas. Även hot kan förekomma.

 

Kontroll

En våldsförövare försöker på många sätt kontrollera och utöva makt. Den våldsutsatta får till slut inte bestämma någonting, utan kontrolleras hårt av våldsförövaren.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann