Vad är våld?

Våld i nära relationer kan se ut på olika sätt och förekommer i olika skepnader. Ofta är det en partner som utövar våld, men det kan också vara en annan person som man har en nära och förtroendefull relation till. Våld kan ses som en handling där syftet är att skapa och utöva makt.

 
Våld kan vara till exempel fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt och latent. Det är inte ovanligt att det är en kombination av flera typer av våld, eller att de varierar i perioder. I början av relationen förekommer sällan våld, istället kan det tvärtom vara så att relationen är väldigt passionerad eftersom våldsförövaren ofta uppvaktar sin partner väldigt intensivt.

 
Svartsjukan och kontrollbehovet kommer ofta smygande och kan till en början upplevas som oskyldigt, kanske till och med kärleksfullt. Efterhand eskalerar beteendet och det är vanligt att den våldsutsatta anpassar sig för att undvika konflikter. Kontrollen, hoten och våldet ökar sedan med tiden. Inte sällan börjar det med psykiskt våld, med nedvärderande och kränkande kommentarer, eller plågsam tystnad för att straffa, så kallat silent treatment. Denna typ av psykiska våld gör ofta att den våldsutsatta förlorar tron på sig själv.

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann