På gång

Två månader undercover bland sexköpare i Thailand

Joakim Medin är journalisten och författaren som länge har intresserat sig för samhällsfrågor och mänskliga rättigheter. När han efter en föreläsning fick frågan om han kunde tänka sig att gå undercover och göra ett reportage om den svenska sexturismen i Thailand tackade han ja och fick på det sättet en enormt viktig men också obehaglig inblick i sexköparnas värld.

Med ett genuint och brinnande intresse och engagemang för olika samhällsfrågor, fattigdomsrelaterade frågor och människors förmåga att utnyttja varandra och behandla varandra illa, har Joakim gjort ett flertal reportage och analysartiklar. Efter att ha gjort ett inhopp som föreläsare på en masterkurs, där en av deltagarna var från nätverket Schyst Resande, fick han frågan om han ville åka till Thailand för att göra ett reportage om den svenska sexturismen. Svaret blev ja.

Joakim har skrivit om angränsade frågor tidigare, bland annat om hur kvinnor tvingas in i prostitution. Han har även föreläst på gymnasieskolor. De flesta ungdomar känner inte alls till omfattningen eller problematiken. Vissa killar har en tendens att fnissa och tycker det är lite coolt när de får se bilder från distrikten där sexhandeln pågår, men när man börjar prata om bakgrund, konsekvenser och kopplingen till Sverige, då brukar fnissen försvinna.

Under två månaders tid wallraffade Joakim bland manliga sexturister, det vill säga uppträdde under falsk identitet. Han mötte ett 50-tal svenska män som han lätt kom i kontakt med genom att utge sig för att vara en svensk lärarstudent som var där för att köpa sex. De flesta frågade honom inte ens varför han var där – de antog att han helt enkelt var där av samma anledning som de själva, för att köpa sex.

Du var utklädd till en potentiell sexköpare i Thailand under två månader för att undersöka svenska mäns sexköp i Thailand. Vad blev din reflektion efter de här två månaderna?

– Genom att jobba undercover fick jag från insidan se och höra den brutala ärligheten i hur de här männen resonerade och tänkte. Svar jag aldrig hade fått om jag hade kommit hit och sagt som det var – att jag är journalist.  Hos många av männen fanns det en bitterhet över personliga händelser, som till exempel kraschade förhållanden, en del hade ett ex som de menade hade betett sig på det ena eller andra sättet och hade nu inställningen att alla svenska kvinnor är så, berättar Joakim.
– I gruppen jag granskade uttryckte samtliga män sympatier för Sverigedemokraterna. De ser partiet som ett värn mot kvinnorörelsen och feminism, invandring med mera.

Andra gemensamma nämnare är en förlegad kvinnosyn och främlingsfientlighet rent generellt.

– Här blev det tydligt hur ett flertal av dessa män motiverade att de sökte sig till kvinnorna för att hitta en potentiell partner. De tycker de thailändska kvinnorna är mer fogliga, underdåniga, feminina och mindre feministiska. De vill bibehålla de traditionella könsrollerna, fortsätter Joakim. De vill ha service genom sex och uppassning. Det var en av de tuffaste upptäckterna jag gjorde.

Det som också var slående var normaliseringen av sexturismen, hos de andra turisterna:

– De vanliga semesterturisterna besökte samma gator, klubbar och shower som sexköparna. Det kunde till exempel vara pingpongshower där nakna kvinnor ”underhåller” på scenen. Det var till och med familjer som nyfiket gick längs med gatorna på grund av föräldrarnas nyfikenhet – man ser det som en turistattraktion och som något man skämtar om. Även par besökte klubbarna för spänningens skull. Ingen reagerar på det – så fort man kliver ur flygplanet så lämnar man värderingarna hemma och slutar reflektera över rätt och fel. Att det handlar om människor i utsatta positioner som utnyttjas verkar väldigt få inse och reagera på där och då.

Många svenska män väljer att flytta till Thailand och en av de största anledningarna är det lättillgängliga sexet.

– Jag mötte män som öppet talade om att det var huvudanledningen. Andra skulle föredra att förklara flytten dit med andra faktorer, så som Sveriges invandringspolitik, maten, att det går att leva så pass ekonomiskt och de fina stränderna, berättar Joakim.

Hur männen såg på sin roll som sexköpare varierade. Vissa män inbillade sig att de faktiskt gjorde de fattiga kvinnorna ”en tjänst” genom att köpa sex och ge dem pengar. Sedan fanns det män som ansåg att de inte gör något fel utan bara tar seden dit de kommer. Andra letade efter en flickvän eller livspartner och vissa var sexmissbrukare.

Det uppdagades att en av männen som hamnade på ett av dina pressfoton från Thailand var en svensk polis?

– Efter att ha skrivit min rapport i oktober 2018, blev jag tre veckor senare kontaktad av en man som var kommissarie på Polismyndigheten. Han frågade efter information om en specifik bild som han sett i media. Bilden var tagen på några män som stod tillsammans med två unga thailändskor. Han ville veta plats, tidpunkt och om jag visste vem mannen var. Det visade sig att en av männen på bilden var en polisinspektör på Polismyndigheten i Uppsala. När han var i Thailand kände han uppenbarligen att han inte hade något att frukta och verkade heller inte oroad över att hamna på bild. Mannen som kontaktade mig var polisinspektörens chef och han hade sett fotot i en tidning och känt igen sin kollega. Han såg mycket allvarligt på det hela. Det visar hur utbredd problematiken är. Sexturisterna är i alla åldrar och finns i alla yrken och samhällsklasser, säger Joakim.

De män som åker till Thailand för att köpa sex – köper de även sex i Sverige?

Joakim berättar att ett fåtal av männen köper sex även hemma och dessa pratade ganska öppet om det. Flertalet av männen berättade att de väntar tills de är i Thailand på grund av att det är billigare där och att det får resan att kännas mer speciell.

Norge är enda land i världen som har en sexköpslag utomlands. Trots detta har Norge inte lyckats hindra norska män från att köpa sex. Det finns kryphål i lagen och i realiteten kan det norska rättsväsendet inte bevaka eller följa upp tips om brott. Det finns knappt någon person alls som dömts för den typen av brott i Norge, trots att det finns norska män i Thailand som köper sex.

Thailand har förbud mot att sälja och köpa sex men ändå pågår sexhandeln. Händer det någonsin att de som köper eller säljer sex straffas?

– Det är även olagligt att inneha lokaler för prostitution och att sälja sexleksaker – det anses skada folkets sedlighet. Att förbudet inte fungerar beror på flera faktorer. Det finns även en inhemsk efterfrågan – många thailändska män köper själva sex. Givetvis är det också ett internationellt problem på grund av massturismen där män från hela världen besöker Thailand för att sexköp. Sexturismen är en väldig lukrativ industri som genererar mycket pengar. Framför allt till de om innehar lokaler men det genererar även pengar till de människor som är en del av industrin – dörrvakter, knarklangare, bartenders, taxichaufförer med flera. Det är otroligt mycket pengar i omlopp. Många får sin inkomst genom sexindustrin, säger Joakim.

Bredvid ingångarna till de största klubbarna i Pattaya och Bangkok ligger det polisstationer, men de väljer att inte se eller höra. Myndigheterna vill inte riskera att mista inkomsterna och därför upprätthåller de problematiken. Korrupta element inom polismyndigheten och bland politikerna ser till att ta ut mutor och pengar från industrin som är det som försörjer dem.

I Thailand fick Joakim tillfällen att prata med socialarbetare som arbetar med att hjälpa kvinnorna. De vittnar om svår fattigdom och ekonomisk desperation som tvingar de unga kvinnorna in i sexindustrin. Det finns ett stort tryck och flera krav på många thailändska kvinnor, att de ska hjälpa till att försörja föräldrarna och hemmet. Det är en stor anledning till att de blir indragna i industrin.

I Sverige har 1 man av 10 köpt sex. Vad krävs egentligen för att få ett stopp på sexhandeln – både den inhemska och den internationella?

– Att kriminalisera hjälper inte. Dessutom tror jag det skulle vara svårt att få en internationell samsyn på prostitution. I brist på detta så behöver vi ha en bredare, bättre och djupare diskussion om problemet här hemma i Sverige. Du som resenär kan på plats när du ser dessa saker låta bli att rycka på axlarna. Markera din avsky över det du ser. Jag har själv sett i Pattaya hur en man satt och höll handen med en flicka som knappt var i puberteten. Mängder av folk gick förbi, men ingen höjde ett ögonbryn.

– Den här resan var på flera sätt ett av de värsta uppdragen jag tagit på mig. Jag kunde inte träda ur rollen som journalist undercover och det var väldigt tufft. Samtidigt tog jag på min uppdraget med vetskapen att jag skulle klara av det rent mentalt. Jag har jobbat i extrema miljöer tidigare som journalist. Att bevittna det här på plats gjorde såklart att jag blev förbannad och det har varit en motor. Jag fick stänga av känslomässigt där och då och framstå som en av dem. Det var nästan som att bevittna en bilolycka, berättar Joakim.

Det finns väldigt mycket tragik i sexturismen och alla de människor som faller offer för industrin. En exempel är mannen från norra Uppland som trodde han funnit kärleken i en kvinna som han hittat via Tinder och reste till Thailand för att träffa henne. Vissa som söker förhållanden tar kontakt över datingappar innan man reser, medan andra använder apparna för att få snabbare kontakt och ha en sexträff klar redan när planet landar. Vissa av de thailändska kvinnorna blir även föremål för fruimporten till bland annat Sverige.

Prostitution utsätter människor över hela världen för ett otroligt lidande. En del av att komma åt problemet är att vi belyser det och pratar om det, men det krävs också ökad kunskap om vad som ligger bakom beteendet hos männen som köper sex.

|| Efter sin resa skrev Joakim reportageboken Thailandssvenskarna. Vill du läsa mer om Joakim och hur du kan köpa boken? Besök Joakims hemsida här. ||

***

Åsa Brittsten Hjelm
2020-04-09

 

Joakim Medin – journalist och författare. Foto: Daniel Wiklander/Scoop

 

Foto: Joakim Medin

 

Foto: Joakim Medin

 

Foto: Joakim Medin

Kategorier

Senaste inläggen