På gång
Aktuellt, Inspiration
”De som säger att det finns kvinnor som prostituerar sig av fri vilja vill inte acceptera verkligheten”
Jasmina växte upp i Rumänien, där övergrepp och våld var återkommande inslag i hennes liv. Via en annons på internet kom hon till Stockholm. Där sålde hon sex fram till det att något hände som blev början på en stor förändring. Idag arbetar Jasmina med att stötta kvinnor ut ur prostitution till ett bättre liv.
Under sin uppväxt i Rumänien var Jasmina som mest utsatt och det var när hennes pappa dog som det hela började. När hon var mellan 10 till 12 år blev hon utsatt för sexuella övergrepp av en kusin och när hon var 14 år blev hon våldtagen av en man som bodde i samma by som henne och som ofta befann sig i hennes närhet. Jasmina berättade inte för sin mamma om våldtäkten – hon var rädd och skämdes. När samma man våldtog henne en andra gång gick hon till polisen och socialtjänsten. De lyssnade och dokumenterade, men kunde inte hjälpa henne eftersom hon hade mamma och systrar som kunde ta hand om henne. Hennes mamma mådde också dåligt då även hon blivit våldtagen. Jasmina fick ingen hjälp och tillslut rymde hon hemifrån. Hon ville försörja sig själv och stå på egna ben.
Snart efter att hon lämnat hemmet träffade hon en man som drev något som kan liknas vid en sexklubb, där han hade kvinnor anställda. Jasmina var för ung för att jobba där och mellan det att hon var 15 till 17 år lämnade hon hemmet från och till. Hon hade ångest och var ofta ute på nätterna, där hon blev utnyttjad av olika män. När hon var 17 rymde hon hemifrån för gott.
Jasmina blev fortsatt utsatt, av sin chef och av sin dåvarande pojkvän. När hon var 25 år hamnade hon i prostitution, på en massagestudio i Österrike. Vid en första anblick verkade det vara en helt vanlig massagestudio – det var det Jasmina trodde och fick förklarat för sig. Kvinnan som drev studion sa inget om att det var sex inblandat till en början. När hon till slut blev introducerad mer och mer i verksamheten och förstod att kunderna kunde välja att få en happy ending, reagerade Jasmina starkt och sa att det var något hon aldrig kommer göra.
Jasmina mådde inte bra. Kvinnorna som arbetade där verkade utåt sett vara glada och starka, tyckte Jasmina. Hon kände sig utanför och ville vara som dem. Det gjorde att hon började anpassa sig. Behovet av att passa in var stort och hon letade efter olika vägar för att göra just det. Jasmina kände att om hon bara passar in så skulle hon bli fri från känslan av att vara annorlunda. Hon ville känna samhörighet på något sätt. Efter ett tag blev hon övertalad och gick med på att massera, men inte ha sex. Månad efter månad gick och gränserna suddades ut mer och mer, ända tills det blev sex inblandat.
Jasmina flyttade och bodde perioder i England, Schweiz, Dubai och sedan i Sverige. Det var via en rumänsk sida på internet som Jasmina kom till Stockholm 2015 – en man rekryterade kvinnor online. I Stockholm hade Jasmina två hallickar – två män från Rumänien. Totalt var det 5-6 kvinnor som arbetade för dem. Hallickarna ville att kvinnorna skulle vara i olika rum för att inte ses och prata för mycket med varandra. De flesta av de andra kvinnorna var yngre än Jasmina. Hon var då 25 år och de andra var runt 21-22 år. Det fanns andra kvinnor som var ännu yngre, runt 18-20 år. Hallickarna var inte alltid nöjda med Jasmina. De tyckte inte hon drog in tillräckligt mycket pengar och de klagade på att hon inte var som de ville att hon skulle vara. De berättade för henne vad hon skulle göra, vilka tjänster hon skulle utföra, de styrde incheckningar, utcheckningar, och vilka bilder hon skulle använda i sina annonser och hur dessa skulle se ut.
I början tyckte Jasmina männen som var hennes hallickar verkade okej – de var snälla och trevliga mot henne. Men efter ett tag började de kontrollera henne allt mer. Hon fick inte gå ut dagtid. De ljög och fick kvinnorna att betala för till exempel annonskostnader – mer än vad den faktiska kostnaden var. Med ett leende sa en av hallickarna att hon måste ha en man som tar hand om henne – annars kommer hon få problem. – Jag tänkte att jag aldrig kommer göra som han vill, berättar Jasmina.
Ett möte med en sexköpare i Stockholm gjorde att Jasmina fick nog och gick till polisen.
– Mannen som köpt sex av mig berättade att han ville ha sex med sin dotter och att han förgripit sig på henne. Jag kände att jag måste agera, berättar Jasmina. Genom ett tillslag tog polisen mannen och han blev senare åtalad och dömd.
Händelsen ledde till att polisen hjälpte Jasmina vidare till organisationen Talita och deras exitprogram. Talita är en ideell organisation som hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett fungerande liv.
– Till en början var det fruktansvärt – jag var så arg och ville inte stanna där, säger Jasmina. Jag var besviken på polisen för att de tog med mig dit. Jag ville inte stanna, jag ville bara gå och jag var väldigt bestämd. En man på polisen sa till mig att Talitas program skulle vara bra för mig. Till slut lyssnade jag. Jag kände fortfarande att jag ville vara ensam och klara mig själv, fortsätter Jasmina.
– En från personalen sa till mig ”Om du går härifrån nu, kommer du att må dåligt. Men om du stannar kommer du först att må dåligt, men sedan må bättre”. Jag tänkte att okej, då ska jag försöka och se hur det blir.
Jasmina ville ha kontroll över sitt liv. Hon ville lämna prostitutionen, men visste inte hur – världen var inte en säker plats för henne och hon litade inte på folk. Till en början trodde hon att även Talita skulle lämna henne och att hon åter igen skulle stå ensam.
– Jag kunde inte förstå att det fanns sådan hjälp att få och att det fanns någon som såg mig. Inom mig kände jag att det var rätt, men jag hade svårt att acceptera det, minns Jasmina.
När hon brutit med prostitutionen kom gråten.
– Det tog lång tid innan jag förstod att det inte var mitt fel. När vi bodde i Rumänien frågade min syster mig ”Varför satt du där ute? Varför gick du inte hem? Gjorde du inte det hade det inte hänt.” Det gav mig skuldkänslor och det kändes som att allt som hänt var mitt eget fel. Det var som att jag reagerade innan jag ens försökte känna efter hur jag mådde.
– Det finns så mycket mer bakom än vad som går att se, när någon blivit sexuellt utnyttjad och börjar sälja sin kropp. Det finns så mycket känslor av skam och skuld och dessa känslor vill man bli av med. Sedan är det hemskt att någon som ser en sårbar person väljer att utnyttja denna, fortsätter Jasmina.
– Sex blir som ett verktyg för att ta bort ångesten, samtidigt som det skadar en själv. Vanligt sex är såklart underbart och något vi behöver som människor, men när man blivit våldtagen är den delen borta. Du fortsätter ha sex fast utan känslor som en kick för att du vill känna något överhuvudtaget – även om det är destruktivt för dig, säger Jasmina.
Männen som köpte sex av Jasmina var alla typer av män. Det som de hade gemensamt var att de såg på kvinnor som en sex-toy – inte som en individ eller en egen person. Yrke, ålder eller familjesituation spelar ingen roll – det är synen på tjejen eller kvinnan som ligger bakom. Majoriteten är porrskadade och har missvisande uppfattningar om vad som är sex.
– Om deras flickvän inte vill eller kan göra det de önskar, då går de till en prostituerad.
Det är viktigt att prata om sexualitet och porr med barn, säger Jasmina.
På frågan vad Jasmina skulle vilja säga till de, oftast män, som försvarar prostitution och som säger att vissa kvinnor själva väljer att vara i det, så svarar hon:
– När jag levde i prostitution stängde jag av mina känslor. Jag tänkte då att jag tyckte om att ha sex, jag fick pengar för det men jag ville inte komma nära någon annan människa. Då tyckte jag att det gjorde mig fri och jag visste inte då att det fanns något bättre i livet som väntade. Nu efteråt förstår jag spiralen av våld och trauma, hur min kropp reagerade på det som hänt mig under åren och hur det påverkat mig att inte ha någon som stöttade mig när jag som mest behövde det. De som säger att vissa prostituerar sig av fri vilja vill inte acceptera verkligheten. Det är deprimerande, skrämmande och en skam, säger Jasmina. Dåligt mående och fattigdom är två aspekter som kan ligga bakom.
Jasmina är en av karaktärerna i polisen och författaren Simon Häggströms bok ”Nattstad”.
– Just då mådde jag dåligt och grät mycket. Jag är tacksam över att min historia berättas och att människor kan läsa om det. Det är så viktigt att sprida kunskap, säger Jasmina.
Idag arbetar Jasmina på Talita – organisationen som hjälpte henne för fem år sedan.
– Jag funderade på vad jag skulle göra med mitt liv. När min pappa dog letade jag efter något viktigt och en mening med livet, berättar Jasmina. Idag verkar hon ha hittat det.
Jasmina är bron mellan de som är i prostitution och Talita. Genom uppsökande arbete pratar hon med prostituerade kvinnor – om att det finns en väg ut och att det finns hopp samt informerar om Talita och hur de kan hjälpa. Att ta steget ur prostitution kan ta tid och är inget enkelt steg. Kvinnorna måste själva ha viljan att komma ur det och då är det viktigt att de vet att det finns hjälp att få. De behöver inte göra det ensamma.
– Jag kände att jag inte kunde hålla det för mig själv – hur mitt liv var innan och hur det är nu. Desto mer jag kan göra för kvinnorna desto bättre mår jag själv. Jag vill visa dem att det finns ett annat liv som väntar, bara du vågar ta emot hjälp.
Jasminas mål och framtidsplaner är att hjälpa kvinnor både i Sverige och i Rumänien. Många kvinnor har ingen familj och hon önskar ge de kvinnorna hopp och verktyg att hitta sin egen styrka. Att ha egna ambitioner och göra något i livet förutom att ha en man.
– Jag vill att de ska hitta hopp och mål – att stå upp och vara starka. Att vara en bra person är det viktigaste av allt i livet!
(Jasmina heter egentligen något annat)
***
Åsa Brittsten Hjelm
2020-06-30
Kategorier
Senaste inläggen
- Kvinnojouren Blenda söker vikarierande barnsamordnare
- #GÖR DIN RÖST HÖRD!
- CHECKLISTA
- BEHÖVER DU NÅGON ATT PRATA MED?
- Varningstecken!
- Vi fick ett kort...
- Hjälp oss att synas!
- Vad är en schysst relation?
- Stödchattens öppettider
- Aktiviteter under En vecka fri från våld!
- Chef/Kollega
- Vad kan jag göra om jag misstänker att någon far illa i sin relation?
- Kvinnojouren Blenda bjuder in till föreläsning med Linnéa Claeson
- Aktiviteter under Kronoberg fritt från våld
- Anmäl dig till föreläsning – våld i ungas parrelationer
- Mors dag 29 maj – ge bort en kärleksfull gåva som gör skillnad
- Internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet
- Föreläsning med Joakim Medin och årsmöte 23 mars
- Internationella Brottsofferdagen 22/2
- Nedräkning till jul - vill du bidra för att stötta våldsutsatta kvinnor och barn?
- Vill du engagera dig som volontär?
- Anmäl dig till föreläsningarna under Ett Kronoberg fritt från våld
- 1/7 2021 - äntligen blir barnfridsbrottet lag
- Regeringen presenterar åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor
- Till alla män
- ”Om du som man blir sur när din partner inte vill ha sex, fråga dig själv varför du reagerar som du gör”
- 40-årsjubileum 2021
- Digitalt årsmöte 8/3
- Kvinnojouren Blenda – från förr till nu
- Kvinnofrid i juletid
- Donationsyoga till förmån för Kvinnojouren Blenda
- Chattutbildning för volontärer
- Ett Kronoberg fritt från våld 2020
- ”De som säger att det finns kvinnor som prostituerar sig av fri vilja vill inte acceptera verkligheten”
- Hissentreprenör skänker större summa till Kvinnojouren Blenda
- Länsförsäkring Kronobergs Hållbarhetspris går till Kvinnojouren Blenda
- Simon Häggström – ”Prostitutionens verklighet blir ett uppvaknande för många”
- Jag misstänker att någon far illa i en relation - vad kan jag göra?
- Två månader undercover bland sexköpare i Thailand
- Livsavgörande 100 miljoner till kvinnor och barn
- Situationen med Coronaviruset ger ökad risk för våldsutsatta kvinnor och barn
- Krönika: Inte alla män
- Internationella Kvinnodagen 8/3 - på gång i Kronobergs län
- Våldet i siffror 2019
- Alla kan göra skillnad
- Sexuellt våld - en fråga om makt och kontrollerande
- Volontärkrafter viktiga i kampen mot våldet
- Fri filmvisning - oscarsbelönade Allt för min son
- Föreläsning med Nina Rung i Växjö Konserthus 26/11
- Kvinnojouren Blenda medarrangör till Ett Kronoberg fritt från våld
- Stöd vår verksamhet