På gång
Aktuellt
Till alla män
Du ser dig själv som en schysst kille. Bra! Men bland dina vänner, jobbarkompisar eller i föreningen finns det kanske en man som ibland drar nedlåtande skämt om sin sambo. Det händer även att han ger kvinnor som grupp subtila gliringar och sexistiska kommentarer. Vad gör du? Skrattar du med lite obekvämt, blir du tyst eller bemöter du det genom att säga ifrån eller på annat sätt visar att det inte är okej? Tystnad kan säga mer än ord ibland. När vi säger att alla män har ett ansvar, då menar vi bland annat just det här. Män behöver visa andra män vad som är okej och inte okej. Varje gång ett sexistiskt skämt eller kommentar får uttalas utan att någon annan man opponerar sig, då har vi misslyckats. Men vad har ett till synes oskyldigt skämt med mäns våld mot kvinnor att göra, kanske någon tänker? Vi menar inte att alla som någon gång dragit ett sexistiskt skämt automatiskt kommer utöva våld mot kvinnor, men NU är läget att förstå den STÖRRE bilden: De allra flesta – vi skulle vilja säga alla – tjejer och kvinnor världen över får under sin livstid ta emot ett antal sexistiska kommentarer och de kommer också hamna i obehagliga situationer just för att de är tjejer/kvinnor. De kommer ett flertal gånger uppleva att någon tar sig friheten att röra deras kroppar utan samtycke. De kommer få inviter och erbjudanden som de har rätten att tacka ja eller nej till – majoriteten av dessa kommer de tacka nej till men kommer då få uppleva tjat och kanske kommer de till och med bli kallad för något kränkande för att de säger ordet NEJ. Har du varit en kille som någon gång när du gick i skolan ”råkade” tafsa på en tjej? Kanske tänker du just nu att ”men det var ju bara på skoj, det var typ en lek. Hon tog inte illa upp.” Frågade du henne innan om hon ville att du skulle ”råka” röra vid hennes bröst? Frågade du innan du lade din hand på hennes lår eller någon annanstans? Om inte, så kan du faktiskt inte säga ”inte alla män”. Även om inte just DU är en våldsutövare, så finns det alldeles för många andra män som är det. Och hur ska en kvinna kunna veta? Som man bär du per automatik på ett våldskapital – även om du inte använder det.
Kanske har du i ditt vuxna liv bidragit till ojämställdhet, utan att du tänkt på det. Till exempel förväntat dig att en kvinnlig kollega ska göra mer ”mjuka” arbetsuppgifter, anställt en man i stället för en kvinna trots att båda var lika kompetenta och passade lika bra för rollen. Kanske har du förväntat dig att din fru/sambo/flickvän ska ta mer ansvar hemma än dig och låtit det gå obemärkt och okompenserat förbi? Det är den här strukturen i sig som lägger grunden för att större och grövre orättvisor sedan läggs ovanpå och upprätthåller en syn på kvinnan som lägre stående än mannen. Tyvärr återser vi även den här strukturen i samhället i stort. Det är viktigt att förstå att när vi lever ojämställt – när vi behandlar män och kvinnor olika i arbetslivet vad gäller lön, chanser till högre befattningar och ledande positioner, hur vi ser på vem som ska göra vad, när vi pratar och skämtar om till exempel att ”kvinnor ska inte sitta bakom en ratt” – då blir du en del av det här. För dessa till synes oskyldiga situationer och kommentarer kommer från samma ställe som våldet – nämligen från en uppfattning om att kvinnors värde är lägre än mäns.
Vill du som man göra skillnad – ta på dig dina jämställdhetsglasögon och börja fundera på vad du ser och hör i din omgivning. Betrakta dig själv under en tid – många av oss har så automatiserade tankar och beteenden att vi inte ens tänker på att vi funderar och reagerar i de mönster som vi gör. Du behöver bli medveten om det. Höj rösten om du ser eller hör något som du innerst inne vet är fel. Är du rädd att din kompis ska blir sur på dig? Om fler killar och män backade varandra och såg till att leda varandra rätt de gånger någon är ute på hal is, då vore det inget märkligt att säga ifrån och då skulle många av de destruktiva beteenden som finns succesivt försvinna. De får helt enkelt inte plats då. Och det är just så du som man kan visa andra män att det här beteendet inte hör hemma år 2021. Faktum är att det aldrig någonsin har hört hemma – någonstans. Det är väl ändå så brödraskapet ska se ut? Män lär varandra och hjälper varandra att bli bättre. Tänk om alla män pratade med en eller två män i sin närhet och diskuterade vad som finns att göra. Hur kan vi tillsammans bidra till ett mer jämställt samhälle och vad kan just JAG göra? Det är också viktigt att män tar sig tiden att lyssna på kvinnors upplevelser och inte nonchalerar de upplevelser om otrygghet och rädsla som risken att bli utsatt för våld skapar.
Som sagt – alla män utövar inte våld men majoriteten av våldet världen över utövas av män. Forskning från bland annat Världsbanken har visat på en tydlig koppling mellan mäns attityder kring jämställdhet och deras våldsutövande. Studier av bland andra Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) visar att normer för kön är centralt när unga killar utövar våld. Den som har stereotypa uppfattningar om maskulinitet och femininitet riskerar att utöva mer våld.
Vi på Kvinnojouren Blenda undrar ofta var alla män är – ni är saknade i debatten, ni är saknade som följare och även som medlemmar. Vi VET att det finns massor med engagerade och bra män som vill göra något. Vi välkomnar mäns engagemang och ett sätt att delta är att bli stödmedlem. Det kostar 100 kr per år och då får du nyhetsuppdateringar från jouren genom nyhetsbrev samt inbjudan till föreläsningar och event. Mer information hittar du på kvinnojourenblenda.se
Vi vill också flagga för organisationen MÄN som bland annat finns som lokalförening här i Växjö. Ett medlemskap hos dem är ännu ett sätt för dig som kille eller man att engagera dig och bli en del av lösningen.
Förändringen gör vi tillsammans!
Kategorier
Senaste inläggen
- CHECKLISTA
- BEHÖVER DU NÅGON ATT PRATA MED?
- Varningstecken!
- Vi fick ett kort...
- Hjälp oss att synas!
- Vad är en schysst relation?
- Stödchattens öppettider
- Aktiviteter under Kronoberg fritt från våld
- Chef/Kollega
- Vad kan jag göra om jag misstänker att någon far illa i sin relation?
- Kvinnojouren Blenda bjuder in till föreläsning med Linnéa Claeson
- Aktiviteter under Kronoberg fritt från våld
- Anmäl dig till föreläsning – våld i ungas parrelationer
- Mors dag 29 maj – ge bort en kärleksfull gåva som gör skillnad
- Internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet
- Föreläsning med Joakim Medin och årsmöte 23 mars
- Internationella Brottsofferdagen 22/2
- Nedräkning till jul - vill du bidra för att stötta våldsutsatta kvinnor och barn?
- Vill du engagera dig som volontär?
- Anmäl dig till föreläsningarna under Ett Kronoberg fritt från våld
- 1/7 2021 - äntligen blir barnfridsbrottet lag
- Regeringen presenterar åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor
- Till alla män
- ”Om du som man blir sur när din partner inte vill ha sex, fråga dig själv varför du reagerar som du gör”
- 40-årsjubileum 2021
- Digitalt årsmöte 8/3
- Kvinnojouren Blenda – från förr till nu
- Kvinnofrid i juletid
- Donationsyoga till förmån för Kvinnojouren Blenda
- Chattutbildning för volontärer
- Ett Kronoberg fritt från våld 2020
- ”De som säger att det finns kvinnor som prostituerar sig av fri vilja vill inte acceptera verkligheten”
- Hissentreprenör skänker större summa till Kvinnojouren Blenda
- Länsförsäkring Kronobergs Hållbarhetspris går till Kvinnojouren Blenda
- Simon Häggström – ”Prostitutionens verklighet blir ett uppvaknande för många”
- Jag misstänker att någon far illa i en relation - vad kan jag göra?
- Två månader undercover bland sexköpare i Thailand
- Livsavgörande 100 miljoner till kvinnor och barn
- Situationen med Coronaviruset ger ökad risk för våldsutsatta kvinnor och barn
- Krönika: Inte alla män
- Internationella Kvinnodagen 8/3 - på gång i Kronobergs län
- Våldet i siffror 2019
- Alla kan göra skillnad
- Sexuellt våld - en fråga om makt och kontrollerande
- Volontärkrafter viktiga i kampen mot våldet
- Fri filmvisning - oscarsbelönade Allt för min son
- Föreläsning med Nina Rung i Växjö Konserthus 26/11
- Kvinnojouren Blenda medarrangör till Ett Kronoberg fritt från våld
- Stöd vår verksamhet