På gång

Volontärkrafter viktiga i kampen mot våldet

Att engagera sig som volontär är att göra skillnad för andra och för sig själv! I många organisationer och ideella föreningar är volontärer en oerhört viktig del av verksamheten för att över huvud taget överleva eller nå sina mål. Många föreningar är helt beroende av sina volontärers viktiga arbete. Internationella volontärdagen instiftades för att hylla alla volontärers osjälviska arbete och i år firas dagen den 5:e december.

Att inte vara en ”liten lort”

Karolina har varit volontär hos Kvinnojouren Blenda i 11 år och berättar hur hon ser på sitt volontärsuppdrag.

–  Jag såg en tidningsannons om att kvinnojouren behövde volontärer. Den främsta anledningen till att jag sökte var att jag ville ge något tillbaka, då jag kände en sådan tacksamhet för allt som jag har. Sådant som inte är en självklarhet för alla. Att inte gå omkring i livet och vara en ”liten lort” utan kunna göra något gott för andra människor! säger Karolina.

En vardagskväll på ett jourpass kan börja med att två jourare kommer till det skyddade boendet och får information av personalen vilka kvinnor och barn som bor där och om det är något särskilt som bör tänkas på. Sedan umgås, pratar och fikar man, ibland pysslas det eller spelas spel. På helger kan det ibland stå utflykter på schemat eller så följer man med barnen på olika aktiviteter.

Oslagbar styrka och kraft

– Det som är den bästa belöningen och som även bidrar till att man känner sådant engagemang, är att få se kvinnorna växa och börja blomma igen – det är fantastiskt! Deras styrka och drivkraft är oslagbar. Min roll är att vara en guldkant i tillvaron för de kvinnor och barn som jag träffar och försöka få dem att glömma allt det tuffa och jobbiga – om så bara för en stund. Det finns många fina möten och minnen att se tillbaka på genom åren.

Finns det egenskaper som du tycker är extra viktiga att ha som volontär?

– Jag tycker man ska se kvinnorna och barnens behov. Att kunna känna in vad de behöver just nu. Man måste sätta sina egna behov åt sidan när man är volontär – jag är där för deras skull och inte för min. Att vara trygg i sig själv, empatisk och gärna ha nära till skratt är värdefulla egenskaper. Vem som helst kan vara volontär, bara man har hjärtat på rätt ställe och vill andra människor väl!

Guldkant på tillvaron

– Att vara volontär sätter guldkant på tillvaron. Det ger en ödmjukhet och tacksamhet inför livet och man får så mycket tillbaka. Det är ett viktigt uppdrag och du väljer själv när du har tid och möjlighet att ge av dig själv till andra.

Kvinnojouren Blenda är en ideell förening som verkar för ett jämställt samhälle fritt från våld. I över 30 år har vi stöttat och hjälpt ett betydande antal kvinnor och barn ur våldsamma relationer till en bättre livssituation. Vi arbetar också preventivt och utbildande.

Vi har idag ett 20-tal aktiva volontärer som tillsammans arbetar med våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor. Volontärernas arbete kan se olika ut – de kan hjälpa till i våra skyddade boenden, i vår utåtriktade verksamhet, ordna med praktiska uppgifter eller vara språkvolontärer. Vi ser gärna en blandning av både kvinnor och män bland våra volontärer!

– Om jag fick beskriva Kvinnojouren Blendas verksamhet med tre ord, skulle jag säga värme, drivkraft och hög kompetens! säger Karolina avslutningsvis.

 

Kategorier

Senaste inläggen